Natrag

Novosti

Predstavljamo sportove: Što je to sedmoboj?

14.12.2023.

Sedmoboj je atletska disciplina koja se sastoji od sedam disciplina, a sam naziv dolazi od grčke riječi „heptathlon“ (hepta - sedam, athlos - natjecanje)

Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam. Brojati do sedam je vrlo jednostavno – osim ako se na stadionu ne morate u dva dana natjecati u čak sedam različitih atletskih disciplina. A upravo to rade sedmobojke.

Sedmoboj je, dakle, atletska disciplina koja se sastoji od sedam disciplina, a sam naziv dolazi od grčke riječi „heptathlon“ (hepta – sedam, athlos – natjecanje). Sedmoboj je olimpijska disciplina za atletičarke, dok se atletičari natječu u desetoboju.

Natjecanje u sedmoboju traje dva dana. Prvog dana atletičarke se, redom, natječu u trčanju na 100 metara s preponama, u skoku u vis, bacanju kugle i trčanju na 200 metara. Drugog dana natjecanja na rasporedu su skok u dalj, bacanje koplja i utrka na 800 metara.

I kako se onda svi ti rezultati izraženi u sekundama i stotinkama sekunde, metrima i centimetrima zbrajaju? Tako da se pretvore u bodove prema posebnim tablicama Svjetske atletske federacije koje to omogućuju. Redoslijed sedmobojki određuje se prema zbroju bodova, pobjednica je ona koja ih skupi najviše.

Svjetski rekord u sedmoboju sa 7291 bodom drži američka atletičarka Jackie Joyner-Kersee, dok je hrvatska rekorderka Jana Koščak, koja je sa 6293 boda i najbolja mlađa juniorka na svijetu.

Okušajte se u samo jednoj atletskoj disciplini da biste shvatili kakve super-sportašice su sedmobojke!