Natrag

Novosti

Djeca olimpijci: Iz školskih klupa na olimpijsko postolje

14.12.2023.

Epitet najmlađeg osvajača olimpijske medalje u povijesti modernih Olimpijskih igara nosi Grk Dimitrios Loundras

Nastup na Olimpijskim igrama za većinu je sportašica i sportaša vrhunac karijere i ostvarenje njihovih sportskih snova. Zato će vam zvučati neobično da na Igrama vrlo često nastupaju i sportaši koje bez imalo ograde možemo nazvati – djecom.

Slavna norveška klizačica Sonja Henie je, tako, prvi put nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Chamonixu 1924. kada je imala samo 11 godina. Završila je nastup na posljednjem mjestu, ali nije odustala. Na Zimskim igrama u St. Moritzu 1928. Sonja je osvojila zlato, a to je ponovila i na  ZOI 1932. u Lake Placidu te u Garmisch-Partenkirchenu 1936.

Narednih desetljeća brojne su olimpijke i olimpijci, naročito u umjetničkom klizanju i gimnastici, nastupali na Igrama u dječjoj dobi, no u posljednje vrijeme su federacije mnogih sportova prag za odlazak na Olimpijske igre podigle prvo na 16, pa zatim i na 17 godina, no ulaskom nekih novih sportova na program Igara ponovno na njima nastupaju djeca-olimpijci.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju održanima 2021. godine Japanka Kokona Hiraki osvojila je srebrnu medalju u skateboardu sa svega 12 godina! Još nekoliko mjeseci mlađa od nje bila je Sirijka Hend Zaza koja je predstavljala Siriju natječući se u stolnom tenisu.

Epitet najmlađeg osvajača olimpijske medalje u povijesti modernih Olimpijskih igara nosi Grk Dimitrios Loundras. On je na prvim Igrama modernog doba, u Ateni 1896. godine, osvojio brončanu medalju u gimnastici s – 10 godina.

I Hrvatska ima osvajača olimpijskog odličja u dječjoj dobi. To je Splićanin Josip Reić koji je bio kormilar Zlatku Celentu i Dušku Mrduljašu kada su na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine osvojili broncu u veslačkoj disciplini dvojac s kormilarom. Josip je tada imao 15 godina!