Natrag
Događaj organizira Orijentacijski klub Vihor

Dječje orijentacijske utrke i promotivne utrke za sve zainteresirane

23.7.2024.

Trajanje prijava:

01.09.2024. - 08.12.2024.

Datum održavanja događaja:

14.09.2024. - 08.12.2024.

Lokacija održavanja događaja:

Hrvatska

Sport:

Orijentacijsko trčanje

O događaju

Dječje orijentacijske utrke i promotivne utrke za sve zainteresirane u jesen 2024 održati će se na području Zagreba i Hrvatske

Dječje orijentacijske utrke i promotivne utrke za sve zainteresirane u jesen 2024 održati će se na području Zagreba i Hrvatske u organizaciji OK Vihor, lokalnih klubova i Hrvatskog orijentacijskog saveza. Sudjelovanje na promotivnim utrkama biti će omogućeno svim zainteresiranima sa posebnim naglaskom na prilagođene kategorije za djecu i odrasle početnike. Detaljan kalendar objaviti će se sa početkom školske godine u rujnu 2024., a svakako računajte i na prigodne dječje utrke Svetog Nikole kao jednu od tradicionalnih dječjih utrka svake godine u prosincu čime završava i sezona.

Dječje orijentacijske utrke uvod su u orijentacijski sport i namijenjene za najmlađe uzraste – 0-12 godina starosti djeteta.

Dječje utrke nisu u sustavu natjecanja koja podliježu strogim pravilima.

Kako to obično izgleda?

Dječje orijentacijske utrke se obično odvijaju u gradskim parkovima ili manje zahtjevnim šumskim područjima zaštićenim od prometa, kao i na području škole ili dječjeg vrtića…

Dijete-natjecatelj, samo ili u pratnji bilo koje osobe, obilazi zadanu stazu. Dijete na startu dobije kontrolni karton i jednostavan zemljovid (kartu) terena. Staza je, radi jednostavnijeg pronalaženja, na terenu označena trakicama. Dijete obilazi kontrolne točke u što kraćem vremenu.

Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnim zastavicama s perforatorima. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom.

Mali natjecatelji (od 0-12 godina) se natječu u dvije do tri različite dobne skupine. Također se razlikuju muške i ženske kategorije.

Natjecatelji startaju u intervalnom razmaku, a vrijeme im se mjeri individualno. Pobjednik je onaj koji najbrže obiđe stazu, uz uvjet da je obišao sve kontrolne točke zadanim redoslijedom.

Na svakoj kontrolnoj točki perforacijom u kontrolni karton dijete potvrđuje svoj dolazak. Na kontrolnom kartonu nalazi se ista sličica za pojedinu kontrolnu točku kao i na stupiću s kontrolnom zastavicom.

Ulaskom u cilj svako dijete dobije jednaku nagradu. Vrijeme se mjeri svima, ali dodatno se proglašavaju samo najstarije kategorije djece koja stazu obilaze sama, bez pratnje odraslih pomagača.

Više o dječjim utrkama pročitajte ovdje

Prijavi se na događaj